Krajowa Rada Izb Rolniczych w dniu 01.09.2024 r. we współpracy z Małopolską Izbą Rolniczą zorganizowała Piknik kulturalno-oświatowy pn. „Więcej warzyw i owoców to na zdrowie smaczny sposób” jako imprezę towarzyszącą XIV Małopolskiemu Świętu Warzyw w Pobiedniku Wielkim w gminie Igołomia-Wawrzeńczyce.
W wydarzeniu wzięli udział producenci warzyw, rolnicy i sadownicy z całego województwa małopolskiego, prezentujący oraz promujący swoje lokalne produkty. Impreza odbyła się na terenie lotniska Aeroklubu Krakowskiego. Wśród licznych atrakcji kulturalno-oświatowych tego rodzinnego festynu odbyły się m.in. animacje dla dzieci, występ orkiestry dętej „Hejnał” z Igołomi, występy artystyczne dzieci i młodzieży szkolnej ze szkół z terenu gminy Igołomia-Wawrzeńczyce, wręczenie nagród w konkursie na największe warzywo, a także pokazy lotnicze, loty widokowe i koncerty zespołów COMORR, PECTUS oraz MAMY TO. Dorośli mogli zobaczyć maszyny rolnicze, a dla najmłodszych zorganizowano wesołe miasteczko.
Na wspólnym stoisku promocyjnym KRIR i Małopolskiej IR przygotowano bezpłatną degustację potraw z polskich owoców i warzyw.
Oprócz tematycznych gadżetów na stoisku dostępne były także ciekawie opracowane, barwne broszury zawierające informacje na temat wartości odżywczych i smakowych warzyw i owoców, podkreślające ich istotną rolę w diecie człowieka. Uczestnicy festynu mogli się z nich dowiedzieć jakie jest dzienne zapotrzebowanie na poszczególne witaminy, które owoce i warzywa są ich najlepszym źródłem oraz o konsekwencjach ich niedoboru w diecie. W broszurze podkreślono konieczność włączenia warzyw i owoców do codziennej diety, jako wsparcia w profilaktyce chorób układu krążenia czy chorób nowotworowych.
Akcja promocyjno-informacyjna sfinansowana z środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw została skierowana bezpośrednio do konsumentów, a grupą docelową oprócz dorosłych była młodzież oraz dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym. W niedzielnym wydarzeniu brały udział całe rodziny. Dla dorosłych przygotowano konkurs wiedzy pn. „Jedz kolorowo-żyj zdrowo” z cennymi nagrodami rzeczowymi w postaci blenderów 3 w 1, dzięki którym można przygotowywać szeroki zakres potraw z użyciem warzyw i owoców, dla dzieci zorganizowano natomiast konkurs plastyczny pn. „Warzywa i owoce potęgują nasze moce”, którego laureaci otrzymali nagrody w postaci m. in. Gry planszowej „Gra Fruit Cup-Salatka owocowa” czy pluszowych owoców. Z prac konkursowych przygotowanych przez dzieci stworzono mini plenerowa galerię.
Dzięki Zadaniom organizowanym przez KRIR ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw dzieci, młodzież oraz dorośli mają możliwość pozyskania aktualnej wiedzy na temat właściwości odżywczych oraz walorów smakowych produktów polskich, sezonowych. Celem jest przekonanie konsumentów, aby już od najmłodszych lat sięgali po produkty sezonowe, zdrowe, lokalne, aby znali źródła ich pozyskania, zwracali uwagę na jakość i wartości odżywcze spożywanych potraw, jak również zachęcanie do wspólnego przygotowywania zdrowych potraw na bazie polskich owoców i warzyw. Działania KRIR oraz współorganizujących Pikniki Izb rolniczych mają na celu edukację, zwiększenie świadomości na temat korzyści wynikających ze spożywania tej grupy produktów, a także wyrobienie w najmłodszych uczestnikach imprez zdrowych nawyków żywieniowych na przyszłość i kształtowanie postawy lokalnego patriotyzmu konsumenckiego, poprzez wybieranie ze sklepowych półek produktów wysokiej jakości pochodzących od polskich producentów.
Krajowa Rada Izb Rolniczych w dniu 26 maja 2024r. na terenie Wyścigów Konnych na Służewcu zrealizowała zadanie kulturalno-oświatowe pn. „Piknik Mleczny’’ podczas Pikniku „Poznaj Dobrą Żywność” organizowanego corocznie przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Święto Polskiej Żywności zgromadziło ponad 10 000 uczestników, rodzin z dziećmi z Warszawy i okolicznych miejscowości wiejskich.
Zadanie zostało zrealizowano ze środków Funduszu Promocji Mleka, który podobnie jak i inne Fundusze Promocji , skupia się na promocji artykułów rolno-spożywczych i edukuje w zakresie prawidłowego odżywiania i wyboru zdrowej, polskiej żywności.
Na stoisku Krajowej Rady Izb Rolniczych organizowano przez cały czas trwania imprezy konkursy dla dzieci i dla dorosłych.
Konkursy dla dzieci zorganizowano w formie prac plastycznych. Hasłem zadań plastycznych było „Z czym kojarzy Ci się mleko?”. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody opatrzone napisem informującym, że Piknik Mleczny sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Mleka oraz logo Funduszy Promocji. Uczestnikom konkursów zadawano również pytania dotyczące wiedzy na temat mleka i przetworów mlecznych. Nagrodami w konkursach dla dzieci i młodzieży były: gry edukacyjne, książki, puzzle, drobne zabawki. Łącznie zakupiono i wydano ok. 100 nagród. Konkurs dla dorosłych polegał na odgadnięciu rodzaju i smaku przetworów mlecznych (jogurty smakowe). Łącznie wydano 7 nagród w konkursie dla dorosłych.
Należy położyć duży nacisk na promocję mleka i produktów mlecznych od polskich producentów i z mleczarni skupujących mleko od polskich rolników na rynku krajowym. Budzenie lokalnego patriotyzmu od najmłodszych lat jest bardzo ważne w zakresie decyzji kulinarnych konsumentów w związku z zalewem rynku zagranicznymi produktami.
Podczas wydarzenia producenci produktów wysokiej jakości zaprezentowali swoje specjały. W ramach Pikniku zorganizowano liczne atrakcje przeznaczone zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Na scenie głównej przeprowadzony został program edukacyjno-promocyjny dotyczący polskiej żywności wysokiej jakości oraz kultury ludowej. Swój talent wokalny i taneczny zaprezentowały zespoły muzyczne ze szkół rolniczych prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zorganizowane zostały konkursy z nagrodami, m.in. Mapa Smaków - polegający na dopasowaniu regionalnych produktów lub potraw do odpowiednich miejsc na mapie, Detektyw Etykiet, w którym uczestnicy musieli wyjaśnić informacje zawarte na etykietach produktów czy quiz na temat historii polskiej kuchni.
W strefach z atrakcjami dla najmłodszych uczestników Pikniku czekało mnóstwo gier i zabaw tematycznych, m.in.: kreatywne zajęcia plastyczne z plecenia wianków z kwiatów, nie zabrakło również zawodów Hobby Horse, malowania twarzy, pokazów baniek mydlanych, iluzjonisty oraz uwielbianego przez dzieci dmuchanego placu zabaw.
W specjalnie przygotowanej strefie muzealnej zwiedzający mieli okazję obejrzeć wystawę polskich zabytkowych maszyn i urządzeń rolniczych. Prezentowana była również oferta edukacyjna dotycząca obrzędów i tradycji życia na wsi.
Jednym z głównych punktów programu Pikniku była gonitwa o Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wystąpił również Zespół Ludowy z Gminnego Centrum Kultury w Przyrowie, w strojach szlacheckich prezentując dawne tańce, takie jak m.in. polonez.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Krajowa Rada Izb Rolniczych w dniu 24 czerwca 2023 r. w Buczku w województwie łódzkim zorganizowała we współpracy z Izbą Rolniczą Województwa Łódzkiego promocyjny Piknik kulturalno - oświatowy pn. ,,Piknik Truskawkowy’’ podczas imprezy Krajowe Święto Truskawki.
W ramach Pikniku zorganizowano liczne atrakcje dla dzieci i dorosłych. Na scenie głównej w ramach programu edukacyjno promocyjnego zorganizowano konkursy dot. truskawek, które wymagały wcześniejszego przygotowania przez uczestników i z tego powodu zostały ogłoszone na stronie internetowej Gminy Buczek: na „Truskawkowe nakrycie głowy” i na „Truskawkową słodycz”. Zwycięzcom wręczano nagrody na scenie głównej. Dla dzieci zorganizowano rozwijające wyobraźnię konkursy plastyczne, których tematem była „Truskawka na wakacjach” oraz konkurs wiedzy o truskawkach i ich wartości odżywczej , nie zabrakło też rozrywki dla dzieci, m.in. wesołego miasteczka i przejażdżek konnych.
Obsługa stoiska rozdawała uczestnikom broszury, materiały informacyjno-promocyjne, gadżety i zachęcała odwiedzających stoisko do degustacji, informując o zaletach żywieniowych truskawek i zachęcając do ich jak najczęstszego stosowania w codziennym jadłospisie, w postaci świeżej i przetworzonej.
Hostessy zachęcały do udziału w Pikniku oraz rozdawały przygotowane do degustacji owoce truskawek i broszury.
Teren imprezy był nagłośniony, konferansjer ze sceny informował o walorach truskawki, zachęcał do odwiedzenia stoiska i degustacji oraz zapowiadał występy artystyczne.
Wystąpiły następujące zespoły dziecięce: Zespół Tańca Nowoczesnego „Small Dance Square”, nagradzany na ogólnopolskich konkursach tanecznych, Zespół wokalny „Bogoria”, Zespół Ludowy Pieśni i Tańca „Buczkowiacy” i Zespół wokalny „Kana”.
Stoisko Pikniku Truskawkowego było odwiedzane bardzo licznie przez całe rodziny. Odwiedzający stoisko interesowali się odmianami truskawek, ich wartością odżywczą i przepisami kulinarnymi. Wiele osób podkreślało, że po raz kolejny specjalnie przyjechali z dziećmi do Buczka na Piknik Truskawkowy, podczas którego można w miłej rodzinnej atmosferze dowiedzieć się wiele nowego o popularnym polskim owocu, spróbować odmian deserowych truskawki i przetworów, dowiedzieć się jakie odmiany truskawek warto uprawiać, obejrzeć występy artystyczne lokalnych zespołów, uczestniczyć w konkursach.
|
![]() |
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Krajowa Rada Izb Rolniczych w dniu 25 czerwca 2023 r. w Baszowicach w województwie świętokrzyskim zorganizowała we współpracy ze Świętokrzyską Izbą Rolniczą promocyjny Piknik kulturalno - oświatowy pn. ,,Dzień z mlekiem’’ jako imprezę współtowarzyszącą Piknikowi Profilaktycznemu pn. „Zdrowa Rodzina – Trzeźwa Rodzina”. Burmistrz Gminy Nowa Słupia Andrzej Gąsior bardzo cieszył się, że na spotkanie przyszły całe rodziny - małe dzieci, a także nastolatkowie z rodzicami.
Imprezę ,,Dzień z mlekiem” jako towarzyszącą również odwiedzały rodziny z dziećmi, na której mogli dowiedzieć się o wartościach odżywczych i smakowych oferowanych produktów i dań przygotowanych z polskiego mleka, a także mieli możliwość skorzystania z bezpłatnej degustacji przygotowanych potraw z mleka. Na stoisku wystawienniczym wyświetlana była prezentacja multimedialna na temat wartości odżywczych polskiego mleka i jego przetworów. Hostessy rozdawały porcje degustacyjne, informując o wartościach odżywczych przetworów mlecznych, zachęcając do zwiększenia ich spożycia z codziennej diecie.
Podczas imprezy zorganizowano konkursy o charakterze edukacyjno -zabawowym, dla dzieci i dorosłych z wiedzy na temat mleka, wartości odżywczych ale i konkursy plastyczne dla dzieci z nagrodami.
Akcja promocyjno - informacyjna z Funduszu Promocji Mleka została skierowana bezpośrednio do konsumentów – w tym do dzieci i młodzieży. Grupą docelową oprócz dorosłych były dzieci w wielu szkolnym i przedszkolnym oraz młodzież wraz z rodzicami, nauczycielami i opiekunami. Grupy docelowe otrzymały niezbędne informacje o walorach i wartościach odżywczych mleka i produktów mlecznych, a młodzi mieszkańcy wsi byli przekonywani do świadomych wyborów zakupowych.
Dodatkową atrakcją kulturalno-oświatowego festynu rodzinnego w Baszowicach były występy zespołów ludowych między innymi zespołu „Baciary”
Dzięki zadaniom organizowanym przez KRIR z Funduszy Promocji Produktów Rolno- Spożywczych dzieci, młodzież i dorośli mają możliwość pozyskania wiedzy na temat właściwości i walorów zdrowotnych produktów polskich, ( m.in. wieprzowiny, wołowiny, drobiu, mleka, miodów, olejów, warzyw i owoców) oraz ich roli dla zdrowia. Celem jest, aby konsumenci od najmłodszych lat przywiązywali wagę do jakości surowców z jakich przyrządza się potrawy oraz do źródeł ich pozyskania. Prowadzone podczas spotkania działania informacyjno – promocyjne ( prezentacje edukacyjne, konkursy z nagrodami, broszury, występy muzyczno - artystyczne) umożliwiają dzieciom i młodzieży przyswojenie wiedzy oraz zwiększenie świadomości na temat korzyści wynikających ze spożywania wartościowych produktów. Działania tego typu mają na celu wyrobić w dzieciach pozytywne nawyki żywieniowe, a głównie edukować i budować lokalny patriotyzm konsumencki od najmłodszych lat, poprzez wybór na półkach sklepowych produktów przygotowanych na bazie polskich produktów wysokiej jakości pochodzących od polskich producentów.
Krajowa Rada Izb Rolniczych w dniu 22 czerwca 2023 r. w miejscowości Licheń Stary w woj. wielkopolskim zorganizowała imprezę kulturalno-oświatową w formie pikniku promującą spożycie produktów z polskich zbóż pt. „Święto Polskich Zbóż”, która cieszyła dużym powodzeniem wśród osób dorosłych i dzieci.