welfare_quality.gif13 września br. w siedzibie Komitetów Copa-Cogeca w Brukseli zorganizowano seminarium dla przedstawicieli organizacji członkowskich, wśród których nie zabrakło reprezentantów Krajowej Rady Izb Rolniczych oraz NSZZ RI „Solidarność”, poświęcone omówieniu wyników projektu badawczego dotyczącego dobrostanu zwierząt zatytułowanego „Welfare Quality”. Spotkanie było okazją do prześledzenia zastosowanej w trakcie jego realizacji metodologii oceny poziomu dobrostanu zwierząt, jak również dyskusji z przedstawicielem Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów Komisji Europejskiej na temat możliwości wdrożenia idei projektu do praktycznego zastosowania na poziomie gospodarstw rolnych w Unii Europejskiej.

Projekt „Welfare Quality” zrealizowany został ze środków Komisji Europejskiej jako zintegrowana inicjatywa badawcza w ramach VI Programu Ramowego UE, priorytet 5: „Jakość i bezpieczeństwo żywności”. Udział w projekcie wzięły 44 instytuty naukowe i uniwersytety reprezentujące 13 krajów europejskich oraz 4 państwa Ameryki Łacińskiej. Jego realizacja rozpoczęła się w maju 2004 roku i została zakończona pod koniec 2009 roku. „Welfare Quality” miał za zadanie zintegrowanie kwestii dobrostanu zwierząt w łańcuchu dostaw żywności biorąc pod uwagę społecznie demonstrowaną konieczność poprawy poziomu dobrostanu i zwiększenie transparentności jakości artykułów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Celem projektu było w szczególności zbudowanie niezawodnej metody systemu monitoringu dobrostanu na poziomie gospodarstwa rolnego, systemu informacji o produkcie, a także praktycznych, specyficznych dla poszczególnych gatunków zwierząt strategii na rzecz poprawy ich warunków chowu. Projekt ukierunkowany został na 3 główne gatunki zwierząt gospodarskich i uzyskiwane z nich produkty tj. bydło (mleczne i mięsne), trzodę chlewną oraz drób (brojlery i kury nioski).

Standardy dla oceny dobrostanu na poziomie gospodarstwa oraz systemy informacyjne zostały osadzone na oczekiwaniach konsumentów, wymogach rynkowych detalistów, a także restrykcyjnych podstawach naukowych w tym zakresie. Istotą było stworzenie swoistego, bezpośredniego połączenia pomiędzy informacją o produktach pochodzenia zwierzęcego na poziomie konsumenckim a praktykami utrzymywania zwierząt stosowanymi przez rolników. Podczas realizacji tak złożonego przedsięwzięcia zdecydowano o oparciu się oceny dobrostanu na 4 podstawowych zasadach, wśród których wyszczególniono 12 kryteriów.

kryteria_wqp.jpg

W dalszej części debaty, po szczegółowym omówieniu metodologii oceny dobrostanu dla poszczególnych gatunków, dyskutowano na temat wdrożenia opracowanego w ramach projektu podejścia w gospodarstwach rolnych. Wśród niektórych opinii dominował pogląd, że metoda  ta mogła być zostać wdrożona nieobligatoryjnie poprzez krajowe i komercyjne służby doradztwa rolniczego lub stać się częścią systemu ubezpieczeń rolnych, jako że niektóre elementy specyficznych dla poszczególnych gatunków zwierząt protokołów, które stanowią podstawę praktycznej oceny poziomu dobrostanu w gospodarstwie, stosowane są już pilotażowo w niektórych krajach Unii Europejskiej.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com