Produkcja Roślinna

logo piorinGłówny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w listopadzie 2014 r. wystąpił do władz fitosanitarnych Indii o uznanie zabiegu chłodzenia, jako alternatywnej metody dla stosowania bromku metylu w odniesieniu do przesyłek jabłek eksportowanych do tego kraju z Polski. Pomimo pozytywnego nastawienia strony indyjskiej nie jest możliwe formalne zakończenie procedury oceny złożonego wniosku, przed zakończeniem sezonu eksportowego w Polsce. Zabiegi takie są już uznane dla innych państw członkowskich UE jak: Włochy, Belgia i Francja.

ziarnoRolnicy, którzy zamierzają eksportować zboża poza UE, mogą zgłosić się do właściwego miejscowo Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z wnioskiem o dokonanie oceny jakości handlowej zboża przeznaczonego do wysyłki. Formularz Wniosku o dokonanie oceny jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych można pobrać na niniejszej stronie internetowej (www.ijhars.gov.pl), w zakładce: Wzory dokumentów.

owoceW związku z wnioskiem z XV Posiedzenia KRIR, które miało miejsce 25 listopada 2014 r., o podjęcie działań mających na celu skuteczne zdjęcie nadwyżki owoców (jabłek) oraz poprawy opłacalności produkcji, resort rolnictwa przekazał poniższe wyjaśnienia.

buraki cukrRealizując wniosek XV Posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych, które odbyło się 25 listopada 2014 r., Zarząd KRIR wystąpił do ministra rolnictwa z prośbą o szczegółowe zbadanie sytuacji na rynku cukru i przeprowadzenie kontroli, w zakresie, czy koncerny cukrowe zgodnie z prawem, kontraktowały uprawy buraków cukrowych.

Poniżej zamieszczamy odpowiedź resortu rolnictwa:

koniczynaRealizując wniosek XV Posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych, dotyczący wsparcia produkcji roślin wysokobiałkowych, Zarząd KRIR wystąpił do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o udzielenie informacji czy w ramach płatności powiązanych z produkcją w latach 2015-2020 będą przysługiwały rolnikom dopłaty do upraw koniczyny i lucerny?

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com