
W trakcie prezentacji dotyczącej tendencji na światowym rynku soi przedstawiciele United Soybean Board przekazali najnowsze informacje w zakresie skali produkcji tej rośliny, udziału odmian biotechnologicznych w uprawach oraz okoliczności towarzyszących rozwoju rynku związanych przede wszystkim z różnym prawodawstwem regulującym uprawę i import produktów GMO w poszczególnych częściach globu. Zgodnie z zaprezentowanymi danymi rok 2009 był rekordowy pod względem skali produkcji soi w USA, gdzie zebrano ok. 91 mln ton z areału obejmującego łącznie 30 mln ha. 92% amerykańskiej soi pochodziła z upraw modyfikowanych genetycznie. Zbiory soi z upraw konwencjonalnych kierowane są do bezpośredniej konsumpcji, w głównej mierze eksportowano je do Japonii. Generalnie, w 2009 roku wyprodukowano na świecie ok. 244 mln ton soi. Światowa konsumpcja śruty sojowej przeznaczanej na pasze wynosi obecnie ok. 158 mln ton, z czego największymi odbiorcami są Unia Europejska (32,72 mln ton), Chiny (31,86 mln ton) oraz Stany Zjednoczone (27,81 mln ton).
Wśród największych - zdaniem przedstawicieli amerykańskich farmerów - problemów związanych z rozwojem światowego rynku soi oraz innych gatunków roślin o zaawansowanym odsetku upraw genetycznie modyfikowanych są różnice w poszczególnych częściach świata w procedurach rejestracji nowych odmian GMO, a także tempo wydawania ewentualnych pozwoleń na ich wprowadzanie na dany rynek. Zdaniem United Soybean Board procedury te są szczególnie uciążliwe w Unii Europejskiej, co wpływa na poziom dostaw śruty sojowej z upraw GMO z przeznaczeniem na paszę dla zwierząt gospodarskich.