
Jednocześnie należy podkreślić, iż osoba prowadząca taką działalność bez przedmiotowego zawiadomienia podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo karze grzywny, zgodnie z przepisem art. 85 ust. 1 ww. ustawy. W przypadku natomiast zamiaru prowadzenia produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym miodu i innych produktów pochodzących od pszczół, w świetle art. 19 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 z późn. zm.) należy powiadomić pisemnie właściwego powiatowego lekarza weterynarii. Obowiązek ten wynika również z art. 6 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1). W przypadku niespełnienia tego obowiązku na podmiot powinna być nałożona kara pieniężna, o której mowa w art. 26 ust. 1 pkt lit. a tego rozporządzenia. Zgodnie z § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2006 r. w sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszenia przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2007 r, Nr 2, poz. 22 z póżn. zm.) kara ta może wynosić od 200 do 5 000 PLN.