
Pomimo uspokojeń Głównego Lekarza Weterynarii, że w Polsce nie ma zagrożenia związanego z dioksynami, które wykryto w paszach wykorzystywanych w Niemczech oraz funkcjonowania w Polsce europejskiego systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach, 14 stycznia br. Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z wnioskiem o wprowadzenie tymczasowego zakazu importu wieprzowiny, jaj kurzych i mięsa drobiowego z Niemiec. Zakaz ten, z pewnością zwiększyłby bezpieczeństwo polskich konsumentów.
Zdaniem Zarządu KRIR wprowadzenie owego zakazu jest bardzo zasadne, gdyż skala wykrytych dioksyn w Niemczech przybiera coraz większe rozmiary. Niedawno ministerstwo rolnictwa landu Szlezwik-Holsztyn potwierdziło doniesienia mediów, że skażonymi tłuszczami paszowymi handlowano w Niemczech już od wielu miesięcy.